2 Şubat 2011 Çarşamba

Kuşburnu'nun yararları Ve Ezmesi

Ben kendimi bildim bileli yiyorum  Kuşburnu ezmesini.Sabah kalvaltılarının peynir,zeytini gibi olmazsa olmazlarındandır bizim evde.
Sabah kahvaltılarda, öğlen çayla- çörekle, akşam ayranını yapıp içmek,yada kurabileyelerle sunum yapmak gibi bir kaç seçeneği vardır.

En önemlisi İnsan sağlığına, haddinden fazlada yararı vardır.
Soğuk algınlığına,
İdrar söktürücü,
Hormonların üretimine destek sağlar,
Kanı temizleyici,
Tansiyon düzenleyicisi,
ve
Kansere karşı etkili ,daha neler neler,,,,,,,,

Yararlarını saymakla bitmez.


Aslında size yapılışını aktarmak isterdim ama kuşburnu EYLÜL ayında iyice olgunlaşır.Kuşburnu ezmesi yapılması için eylül ayının gelmesi beklenir. Ama size söz yapılırken MUTLAKA fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

Yapımı çok zahmetlidir, kalabalık olmak çok önemli.Biz köye gidip eş -dost -akraba olup hepberaber yapıp, evlerimize dağılıyoruz mesela. 

AMASYA'NIN nasıl elması meşhursa MERZİFON'UN da Kuşburnu ezmesi meşhurdur.



Yapılışı;

Kuşburnu iyice kırmızı olunca toplanır,temizlenip bol suyla yıkanıp,pişmeye bırakılır.Pişen kuşburnular ,ellerde eldiven olmazsa olmaz, çünkü kuşburnun dikenleri insanın eline batabiliyor.
Pişen kuşburnular,süzgeçlerden (ilistir) 3-4 defa geçirildikten sonra, gözenekleri çok küçük olan eleklerden  iyice geçirildikten sonra büyük kazanlara alınıp şekeri eklenir ve koyulaşıncaya kadar pirişmeye bırakılır.Kuşburnu ezmesi pişerken, sık sık, karışmak gerekiyor.



AFİYET OLSUN...

8 yorum:

Cafe Portakal dedi ki...

hmm çok nefis bizde kızımla çok severiz buzdolabında koca bir kavanoz var.
sevgilerimle...

sevda dedi ki...

merzifonun kuşburnu marmelatı meşhur olduğunu bilmiyordum canım.çok vitaminli bir marmelat bence.ellerine sağlık.

derya dedi ki...

Canım Kuşburnu her derde deva gerçketen.Ezmesini
bende çok severim kıvamı harika olmuş ellerine sağlık öpüyorum.

Mekila dedi ki...

ben ilk defa duydum kuşburnu ezmesini, yayarlı olduğunu biliyordum kuşburnunun ama bu bilgileri paylaştığın için teşekkürler canım =)

MAVİ UMUT dedi ki...

Zamanın da bende çok toplarım, hem marmelatı hem çayı için. Sizin yaptığınızın koyuluğu ve rengi çok güzel.

çeşnici Handan dedi ki...

Gerçekten çok yararlı ve çok güzel ellerine sağlık afiyetler olsun.

Aycan dedi ki...

Baharcım;
Ocaktan yeni alınmış sıcak sıcak yemeside çok güzel oluyor.

Sevdacım canım,
Evet canım merzifonda bütün herkez yapar.Millet aştı artık :)

Deryacım;
Ezmeyi sevdiğine çok sevindim gerçekten.Kıvamını tutturmak biraz zordur.Cıvık bir kıvam ezmeyi çabuk bozuyor.

Mekila;
Yorumun için çok teşekkür ederim.

Mavi Umut;
Kuşburnunu ben hiç toplamadım ama çok yaptım :) Ah şu dikenleri olmasa :)


Handan;
Teşekkür ederim.

mintininmutfağı dedi ki...

nişanlı ve maharetli bir gelin kızın bloğundayım demek.ellerimne sağlık arkadaşım.bloğunu çok beğendim.izlemeye de aldım.sevgiler